Günümüzde birçoğumuzun aklına psikologlar tanı koyabilir mi sorusu gelmiştir. Psikiyatri Derneği bu konuyla ilgili ruhsal problem durumlarını ilgilendiren her türlü teşhis ve tanı konulması, tedavi sürecinin planlaması, uygun görülen psikoterapinin uygulanmasının bütünüyle psikiyatri uzmanlarının yetkisinde olduğunu belirtirken bunun yanı sıra Psikologlar Derneği ise mevcut yasadaki boşluktan kaynaklandığını dile getiriyor. Bu durumda psikologlar tanı koyabilir mi sorusunu tartışmaya açık hale getiriyor.
Psikolog ve Klinik Psikologlar Fen-Edebiyat fakülteleri dalı olan dört yıllık eğitim veren psikoloji bölümünden mezun olan kişilerden oluşur ve “psikolog” unvanını alırlar. Psikologlar, lisans öğrenimleri üzerine klinik psikoloji konusunda yüksek lisans yaptıkları takdirde klinik psikolog olabiliyor. Psikologlar, normal koşullarda psikiyatri hekimi ile birlikte çalışabiliyor, gerekli kişilik testlerini hastalara uygulayabiliyor ve neticesinde psikiyatristin teşhis koymasına ve tedavi etme sürecine yardımcı olabiliyorlar.
Klinik psikologlar, gerekli ölçüm araçları, gözlem ve görüşme teknikleri kullanarak psikolojik değerlendirme ile uluslararası teşhis ve sınıflama sistemlerinde hastalık olarak tanımlanmayan ve ülkelerin Sağlık Bakanlıklarının da uygun bulduğu durumlarda danışanlarına psikoterapi uygularlar. Problem durumlarında ise ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak problem durumuna uygun şekilde psikoterapi uygulamalarını gerçekleştirirler.
Psikologların eğitim fakültesinden aldıkları lisansla tek başlarına tanı koyma ve tedavi etme gibi bir yetkisi bulunmuyor. Ancak klinik psikologlar, özel eğitimlerden geçerek belirli terapi yöntemleri konusunda yetkinlik kazandıkları zaman psikiyatri uzmanının sorumluluğuyla, onun önerisi ve yönlendirmesiyle danışanlarına psikoterapi uygulayabiliyorlar. Lisansüstü eğitim almış klinik psikologlar da psikologlar gibi tanı koyamıyor ve ilaç tedavisi öneremiyor.
Klinik psikologlar, ilaç tedavisi veremezler ve tıbbi bir müdahalede bulunmazlar ancak psikoterapi eğitimi almış psikologlar, psikoterapi uygulamalarını elbette yürütebilir. Ayrıca, psikoterapi hizmeti verilen hastalarda ilaç tedavisi gereken bir durum ortaya çıktığı durumlarda, ilgili vakayı bir psikiyatriste yönlendirirler veya gereken durumlarda psikiyatristle iş birliği içinde ilacın yanı sıra psikoterapi uygulamaları yürütmek adına görev alır. Türkiye’de ve dünya genelinde, psikologlar tanı koyarak ilaç tedavisi uygulamazlar. Haliyle bu da psikologlar ile psikiyatristleri ayıran en önemli fark olarak karşımıza çıkıyor.