Psikolojik danışmanlık bireyin hayatında büyük önem taşır. Bireylerin kendi özleri için zorlayıcı olaylara karşı göstermiş oldukları direnci belirten başetme kavramları vardır. Bununla birlikte kimi zaman bazı şeyler o kadar zorlayıcı olabilir ki devam etmek imkânsız gibi görünebilir. Özellikle zihin sağlığı ile ilgili sorunlar, üstelik kronik ise (ısrarcı veya sık sık tekrarlayan), oldukça zayıflatıcı olabilir. Vücudumuz, tıpkı fiziksel bir hastalığa olduğu gibi, depresyon veya anksiyeteye de fiziksel olarak yanıt verebilir.
Sevdiğin birinin kaybı ya da yoğun kaygı duyguları gibi hayatın önünüze çıkardığı her sorun için yardımın mevcut olduğunu bilmeniz önemlidir. Bu bağlamda bireysel terapi, terapist ve danışanın birbirlerine odaklanmasına, bir ilişki kurmasına ve danışanın sorununu çözmek için birlikte çalışmasına izin verir.
Bireysel terapi zihinsel, duygusal, fiziksel ve davranışsal sorunların tedavisine/iyileşmesine yardımcı olabilir. Terapistiniz, zihninizi açık tutmanıza ve karşılaştığınız stres, endişe, fobiler ve diğer sorunları yönetmenize yardımcı olarak, yaşamdan en iyi şekilde yararlanmanıza ve sizi zihin sağlığı sorunlarından uzak tutmaya yardımcı olabilir.
Bireysel terapinin avantajları;
Bireysel danışmanlık, bir bireyin özgüvenini artırmak, kendini keşfetmeye yardımcı olmak, sınırları belirlemek, iletişim becerilerini geliştirmek ve sağlıklı başa çıkma becerilerini geliştirmek gibi çeşitli nedenlerle yararlıdır.
Bireysel terapide psikoterapistinizde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
Size konfor alanı oluşturacak bir terapist bulmak, başarılı bir iyileşme için çok önemlidir. Terapideki kişi, terapistin tarzının kendi ihtiyaçlarına uygun olup olmadığına karar vermek için ilk seansını değerlendirebilir. Kullanılacak terapi türü, terapi hedefleri, seans süresi ve kaç seansa ihtiyaç duyulduğu hakkında konuşmak bu bağlamda önemlidir.
Bireysel terapi süreci nasıl ilerler?
Terapi süreci kişiye özel ve ihtiyaç duyduğu duruma göre değişkendir. Kişinin ne kadar süre terapiye ihtiyacı olduğu terapist ve danışan ortak düşüncesi ile şekillenir. Seansların süresi ve sıklığı terapistin bağlı olduğu ekole ve danışanın durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Seansların sıklığı ve ne kadar süreceği aşağıdakiler dahil pek çok faktöre bağlı olabilir:
- ele alınan zihin sağlığı durumu ve ciddiyeti,
- terapideki kişinin sorunu yaşadığı süre,
- sorunun günlük yaşamı ne kadar etkilediği,
- sorunun ne kadar sıkıntıya neden olduğu,
- mali sınırlamalar.
Bireysel terapide hangi konularda çalışılır?
Bireysel terapide destek alınabilecek konulardan bazıları şunlardır:
- Depresyon
- Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu
- Stres / Stres Yönetimi
- Panik Atak
- Kayıp ve Yas Süreci
- Travma
- Alkol ve Madde Bağımlılığı
- Öfke Kontrolü
- Duygu Durum Bozuklukları
- Uyku-Uyanıklık Düzeni Bozuklukları
- Özgüven Sorunu
- Kişilik Bozuklukları
- Beslenme ve Yeme Bozuklukları
- Sosyal Fobi
- Agorafobi
- Özgül Fobi