Aile terapisi önem verilmesi gereken bir tedavidir. Sağlıklı aile, yoluna çıkan her türlü soruna karşın büyümeye ve gelişmeye devam eden ailedir. Sağlıksız ailede ise, rollerin birbirine karışması, ailedeki hiyerarşinin bozulması, iletişimde birbirine karışık mesajlar verme gibi özellikler görülür. Bu noktada yetersiz kalan aile bireyleri profesyonel yardıma ihtiyaç duyabilir. Aile terapisi, birden fazla aile üyesini içeren bir psikoterapi şeklidir. Aile terapisi, ebeveynleri, üvey ebeveynleri, çocukları / kardeşleri, üvey çocukları, geniş aileyi ve aile hayatı üzerinde önemli bir etkisi olan diğerlerini içerebilir. Kısacası aile danışmanlığı, her büyüklükteki ailenin daha sevecen, etkili ve uyumlu bir şekilde etkileşimde bulunmalarını engelleyen sorunlar üzerinde çalışmalarına yardımcı olur.
Bu terapi şekli, ailelere iletişimi geliştirmede, sorunları çözmede ve ölümler, taşınma, boşanma, hastalık veya yeni üyelerin bir aileye girmesi gibi aile olaylarını anlamada ve yönetmede yardımcı olabilir. Aile terapisi ile aile içindeki ilişki sorunları ele alınarak bir onarım süreci başlatılır ve böylece daha güçlü, daha verimli bağlar yeniden kurulabilir ve güçlendirilebilir.
Bireysel danışmanlıkta olduğu gibi, aile danışmanlığı da hedef belirlemekle başlar. Bu hedeflere ulaşmak için aile danışmanlığı, aile içinde işleyen sağlıksız veya etkisiz iletişim kalıplarını, rolleri, beklentileri ve sınırları ele almaya odaklanır.
Aileler uzun ve bazen karmaşık bir geçmişe sahip olduklarından, yerleşik kalıpların değişmeye başlaması zaman alabilir. Nihayetinde insanlar ivme kazanmaya başlarlar ve bu noktada değişim genellikle hızlı ve şaşırtıcı şekillerde gerçekleşebilir.
Ayrıca aile terapisi, çocuklarda ve ergenlerde duygusal veya davranışsal zorluklar da dahil olmak üzere bir dizi spesifik sorun için yararlı olabilmektedir.