Kişisel problemlerinizle ilgili profesyonel yardım almaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken birtakım kriterler var.Öncelikle psikolog mu psikiyatristle mi görüşmek istediğinize karar vermeniz gerekmekte.Bilindiği üzere psikiyatristler tıp fakültesi mezunu oldukları için ilaçla tedavi yapabilme yetkinliği olan kişilerdir.Psikologlar ise dört yıllık eğitim fakültelerinin psikoloji bölümüneden mezun olan ve ilaçla tedavi verme yetkisi olmayan kişilerdir.
Profesyonel anlamda yardım almaya karar verdikten sonra psikolog yardımı almayı düşünüyorsanız öncelikle psikoloğunuzun yetkinlik ve uzmanlık alanları üzerinde yoğunlaşmalısınız. ‘’Psikolog ne kadar süredir bu işi yapıyor?’’ sorusunun yanıtı olarak aldığı lisas eğitimlerinin üzerine kaç yıldır bu mesleği icra ettiğine bakmalısınız.Söz konusu psikoloji, sağlık ve ruh sağlığı olduğunda bu süreler minimum 3 yıl tecrübe ister.
Danışmanlık sektöründe fiyat standardı olmaması sebebiyle oluşan ‘’pahalı olan iyi olandır’’ algısı yanlış tercihler yapmamıza sebebiyet verebilir. Psikoloğunuzun daha önce çalışmış olduğu veya referans gösterdiği hocaları olup olmadığına da dikkat edebilirsiniz.Her psikoloğun benimsemiş olduğu bir terapi yöntemi vardır bu terapi yöntemlerini seans almadan önce psikoloğunuza sorabilirsiniz.Seans randevusu oluştururken danışmanlık sürecinin başından belli kuralların çok net konuşuluyor olması gerekir; ne kadar sıklıkla görüşülecek, seansların süresi ne kadar olacak, seans ücretlendirmesi ne kadar olacak, danışan seansı son dakika iptal ettiğinde herhangi bir mesuliyeti olacak mı ya da başka bir problem olabilir mi şeklinde.
İyi psikolog ancak siz hazır hissettiğinizde dilediğiniz kadar bilgiyi paylaşma özgürlüğünü size sunar ve sizi bu konuda zorlamaz.Terapide yolunda gitmediğini düşündüğünüz herhangi bir durumu rahatlıkla psikoloğunuzla paylaşabilmelisiniz. Terapist, aynı aileden sadece bir kişi ile terapi sürecine gidebilir(evlilik terapisi hariç). Danışamanınız, her durumda insan haklarına ve onuruna saygı gösteren tarafta olmalıdır. Terapistiniz danışanının anlattığı hiçbir şeyi o odanın dışına çıkarmayacağını danışanı ile paylaşmalıdır ve bu konuda güven vermelidir.Bu yolculuğa siz çıktığınız için terapistiniz sizin gidişatınıza öneri vermemeli, ancak sizi sorularıyla düşündürmeye sevk etmelidir. Terapistiniz size direkt kendi önerilerini sunuyorsa bu sizin gidişatınızda bölünmelere sebep olabilir.Terapistiniz ‘insanlık adına varoluşumuz gereği temel ihtiyaçlarımızdan biri güvende hissetmektir ve kendimi güvenli bir ortamda hissedemezsem kendimle ilgili paylaşmakta zorlandığım şeyleri dile getiremem’ düşüncesiyle hareket etmeli.