Bir psikoloğa giderken akla gelen ilk sorlardan biri psikoterapi seanslarının ne kadar sürdüğü ve ne sıklıkla gitmek gerektiğidir. Psikoterapi seansları bazı kliniklerde farklılık gösterse de ortalama 50 dakika sürer. Terapi sıklığını psikologlar da danışanları ile birlikte belirlemeyi tercih eder. Psikoterapi ne kadar sürer ilk seansta belirlenir. Danışanın problem durumunun yoğunluğuna, müsailik durumuna ve maddi gücüne göre bu durum değişiklik gösterebilir. Genel olarak psikoterapi seanslarının sıklığı haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.Bu süreç danışanın kendi ilerlemesini de göz önünde bulundurarak terapi sıklığının giderek azalmasıyla devam eder.
Danışandan danışana farklılık gösterse de yaşadığınız sorunun kronikliği ve yaşamınızı etkileme durumu 18-24 seanslık bir ilerleme gerektirebilir. Süre olarak sınırlı bir terapi modeli de olsa, 4 ila 8 ay süresince haftada bir seans şeklinde yapmak en faydalı süreç olarak düşünülür.Danışanın kendi durumunu danışmanına raport ilişkisi içerisinde olduğu gibi net aktarması ve bu süreçte rahatsızlık durumunda da azalma görülmesi beklenir.
Danışanların yaşadığı durumlardan biri de psikoloğa gider gitmez kendilerine bir yöntem ya da teknik uygulanması beklentisi içerisinde olmalarıdır. Bu beklenti ile psikoterapinin ilk seansında iyileşmiş olarak çıkma düşüncesi elbette hayal kırıklığı yaşatacaktır. Psikoloğun tanışma seansında yapacağı ilk iş sorun alanı ya da alanlarını belirlemek olacaktır. Psikoloğun danışanından detaylı anemnez formu (geçmiş yaşam bilgisi) almaya ihtiyacı vardır.Seans sırasında psikolog sizin anlattığınız her bilgiden kısa kısa notlar alır. Bugünkü yaşadığınız sorunlar geçmişinizle bağlantılıdır. Psikolog temel inançları bulmaya uğraşır. Bugünkü sorunlarınız bu temel inançların yoksunluğundan kaynaklanır.Psikoterapide işin en önemli kısmı burasıdır. Çünkü yanlış bilgi vermek, gerçek duyguları gizlemek, eksik ya da sonuçsuz terapiyi beraberinde getirecektir.
Seanslar bitince psikolog benimsediği ekole göre uygulama seanslarına asıl terapi seanslarına tedavi sürecine geçer.Bu sürecin kesin bir zamanı yoktur.Örneğin pasif-agresif kişilik bozukluğu sorunu olan bir kişinin terapi süreci 9 seansta biterken, aynı durumdan müzdarip bir başka kişinin tedavisi 20 seansta bitebilmektedir.Problem durumu aynı olsa da çözüm süreci farklılık göstermektedir.